
Dzięki bakteryjnemu białku lody wolniej się roztopią
3 września 2015, 10:37Naukowcy z Uniwersytetów w Dundee i Edynburgu odkryli, że naturalnie występujące białko - bakteryjną hydrofobinę BsIA - można wykorzystać do stworzenia wolniej topiących się lodów. W zwykłych warunkach BsIA tworzy ochronną powłokę na biofilmach Gram-dodatnich Bacillus subtilis.

Samomodyfikujące mrówcze mosty
30 listopada 2015, 11:50Podczas podróży przez dno tropikalnego lasu w Ameryce Środkowej mrówki z rodzaju Eciton tworzą pomosty z własnych ciał.

Nie będzie wycinki na obszarze z Listy światowego dziedzictwa
21 marca 2016, 13:00Władze Australii i Tasmanii wycofują się z prób zezwolenia na wycinkę na terenie Rezerwatu Przyrody Tasmania. Warto przypomnieć, że uznając fakt, że to jeden z ostatnich nienaruszonych wilgotnych lasów strefy umiarkowanej, w 1982 r. obszar ten wpisano na Listę światowego dziedzictwa UNESCO.

100 000 USD dla programisty
12 lipca 2016, 08:57Z okazji 10. rocznicy powstania Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA) ogłosiła konkurs dla programistów. Nagroda - 100 000 USD - przypadnie temu, kto opracuje metodę zamiany dwuwymiarowych zdjęć satelitarnych na zdjęcia 3D

Cząsteczki z telefonu pozwalają stworzyć profil stylu życia
15 listopada 2016, 13:00Cząsteczki znajdowane na telefonach komórkowych ujawniają wiele szczegółów na temat stylu życia i stanu zdrowia właściciela, np. zażywanych leków i preferencji kulinarnych.

Indianie Tsimané - najzdrowsi sercowo ludzie na świecie
20 marca 2017, 12:34Gdzie szukać najzdrowszych serc na świecie? U przedstawicieli plemienia Tsimané z Boliwii. Autorzy badania, którego wyniki ukazały się w piśmie The Lancet, szacują, że naczyniowy stan zdrowia 80-letniego członka tej grupy odpowiada Amerykaninowi w wieku pięćdziesięciu kilku lat.

Peru świętuje 30. rocznicę jednego ze swoich największych odkryć archeologicznych
24 lipca 2017, 12:41Peruwiańskie władze oficjalnie zaprezentowały zrekonstruowaną twarz tzw. Pana z Sipán (El Señor de Sipán), mumii z grobowca odkrytego w 1987 r. przez Waltera Alvę.

Sprzyjając tworzeniu dużych bąbelków, jednorazowe kubki psują smak szampana
6 grudnia 2017, 06:19Choć dla niektórych brzmi to jak truizm, dopiero ostatnio badania potwierdziły, że jednorazowe kubeczki negatywnie wpływają na smak szampana. Okazuje się bowiem, że tworzące się w nich bąbelki dłużej przywierają do ścian naczynia i osiągają większe rozmiary. Tymczasem wielkość bąbelków stanowi ważną miarę jakości win musujących, w tym szampana.

Udostępniono materiał wideo z potrącenia pieszej przez autonomiczny samochód
22 marca 2018, 10:38Policja w Tempe upubliczniła materiał wideo nagrany przez samochód Ubera, który śmiertelnie potrącił pieszą. W 22-sekundowym materiale skompilowano widok z pokazującej drogę kamery zewnętrznej oraz z kamery wewnętrznej, która filmowała siedzącą za kierownicą 44-letnią Rafaelę Vasquez.

Ustanowiony przez Microsoft rekord już wkrótce zostanie pobity?
30 lipca 2018, 08:32Przez długi czas wydawało się, że Apple będzie pierwszą firmą, której rynkowa kapitalizacja przekroczy bilion dolarów. Jednak koncernowi z Cupertino zaczął deptać po piętach Amazon, a i reszta konkurencji nie jest daleko. Co ważne, eksperci nie obawiają się bańki na rynku IT.